Arkiv - desember, 2013

14:18 12 des 2013

New Naturals tar verden med storm

Foto: Veniacoffee.com 

En av de absolutt seneste nyhetene på kaffehimmelen er egentlig ingen nyhet. Isteden er det et langt blikk i bakspeilet. Faktisk helt tilbake til før dagens nitidige tørkeprosesser. Det er også anledningen til at det anses å være en nyhet, ettersom det var på 1800-tallet denne tørkeprosessen sist ble praktisert. Den nygamle måten gir kaffesorter som benemnes «New Natural» og hemmeligheten ligger i at kaffebønnen, som egentlig er kjernen i kaffebæret, tørkes inni bæret. Det vil si at bæret i seg selv ikke fjernes før tørkeprosessen. Denne «nye» måten krever veldig høy kunnskap om når tørkingen er perfekt. Minste lille tid for mye, og smaken er helt ødelagt. Men om man treffer rett, får bønnene en helt ny karakter og smaksnyanser som verdsettes høyt av kaffeelskere. 

New Naturals leveres enn så lenge nesten utelukkende fra Etiopia. Der har man finjustert prosessen i mange år og nå blir resultatet så ekstremt bra at ryktet om New Naturals spres som ild i tørt gress over hele verden. Kaffen har vært på markedet i noe tid, men nå begynner de små og eksklussive brenneriene, først og fremst i Nord-Amerika, å tilby egenbrente New Naturals og det har blitt en stor «snakkis» i kaffeverden.

En perfekt tørket-i-frukten-bønne gir en kompleks sødme som kan anta flere ulike snaksnyanser, som overdådig bærsmak og mørk sjokolade i lysere brenninger, og man kan også få frem mandarinsmak. En fornemmelse av veldig mild alkohollignende ettersmak som best kan sammenlignes med konjakk eller amerikanske whiskysorter, rødvin eller i blandt til og med gin. Helhetsopplevelsen av de beste New Natural-kaffesortene er veldig tiltalende. Men, om tørkningsprosessen har gått for langt kan opplevelsen bli den motsatte – særlig om kaffen er blitt avkjølt. Det er med andre ord viktig å finne rett! Som et første steg bør du veldige opprinnelse fra Sør-Etiopia – der  er presisjonen veldig god.

Kort oppsummert: om du virkelig vil imponere dine kaffeelskende venner, er det en nøye utvalgt New Naturals du bør satse på. 

Vil du lese mer om New Naturals? Les Kenneth Davids utmerkede rapport på siden Coffee Review

 

12:45 06 des 2013

Tea Tasting

I nydelige omgivelser ble vi invitert til tea tasting med Newby. For å smake på te, er det viktig at teen er brygget under riktig temperatur og med riktig tid. For å få frem de gode aromaene i de ulike blandingene må temperaturen reduseres før man smaker; det er da man kan skille god kvalitet fra mindre god. Teen slurper man i seg fra store skjeer. Det er store likheter med hvordan man smaker på te, vin og kaffe – men på ett område skiller te seg fra de andre: det hele avsluttes med nydelige scones og sandwich!