13:14 27 nov 2017

Lyst på god kaffe? Her er tabbene du må unngå

KAFFEK_100326_B6D4735

Kvier du deg for å bruke kaffemaskinen på jobb, fordi det som kommer ut smaker sølevann? Kanskje vil du forbedre kaffeopplevelsen hjemme? Her får du vite hvordan du kan lage en skikkelig god kopp kaffe.

I Norge drikker vi utrolig mye kaffe – det er faktisk bare finnene som får i seg mer av det mørke brygget i verden. I gjennomsnitt drikker hver eneste nordmann tre kopper om dagen. Kanskje er det ikke så rart at ordet «kaffepause» lokker smilene frem på arbeidsplassen?

Men dessverre drikker altfor mange av oss dårlig kaffe. Debatten om dårlig «jobbkaffe» har rast i Aftenposten den siste tiden, og kaffetraktere og moderne kaffeautomater har måttet tåle krass kritikk for å servere sur og bitter kaffe. Og situasjonen er ikke så ulik rundt om i de norske hjem.

Når kaffe er en så stor del av hverdagen, skal du ikke ta til takke med noe du må tvinge ned. Lær hvilke tabber du må unngå – og bli nyforelsket i de mørke bønnene.

Tabbe 1: Vi serverer gammel kaffe

Kaffe er en ferskvare på lik linje med frukt og bakevarer. Kommer derfor kaffe i kontakt med luft, tar det så lite som 20 minutter før den har mistet halvparten av aromaene.

Dette kan enkelt unngås ved å investere i en kaffekvern. Den beste smaken oppleves når kaffebønnene males rett før brygging. Med din egen kaffekvern får du dessuten muligheten til å teste ulike bønner. Kanskje du oppdager en skjult skatt i portugisiske Boundi Prestige, eller finner ut at den kolombianske arabica-bønnen står din gane nærmest?

Hele kaffebønner kan dessuten lagres i fryseren. Bare husk å ta dem ut noen timer før du skal kverne dem.    

Tabbe 2: Vi oppbevarer kaffen i bokser

Luft er som nevnt kaffens verste fiende, og vil eldes fort om du lagrer kaffebønnene eller kaffepulveret løst i en boks.

Tipset er å la kaffen bli værende i posen og lagre hele posen i en mørk og lufttett boks. Forsegler du i tillegg posen, vil kaffen holde seg enda lenger.

Tabbe 3: Vi rengjør ikke kaffemaskinen ofte nok

Det nytter ikke å ha en egen kaffekvern og kunnskap om lagring dersom kaffemaskinen er skitten. Kalk, skitt og smuss lager ekkel og sur bismak.

Rengjør derfor kaffemaskinen jevnlig med spesialrensemiddel. Det er også lurt å kjøre avkalking to ganger i året. Ja, det er kanskje to av tidenes kjedeligste ting å gjøre, men det går fort og du vil takke deg selv etterpå!

Tabbe 4: Vi tror mer kaffe gir en «sterkere» smak

Spanderer du på deg noen ekstra skjeer kaffe for å få en smak med krutt? Det bør du slutte med. For mye kaffe i trakteren gjør ikke nødvendigvis kaffen sterkere – men bitrere. Kaffen smaker best når du holder deg til anbefalt dosering på rundt 55-65 gram kaffe per liter vann.

Ekstra kaffe i trakteren vil gjøre at bryggingen tar for lang tid, noe som kan føre til at kaffen blir overekstrahert. Det betyr at vannet tar ut for mye innhold i kaffen – også dette gjør den bitter. For å få en sterkere smak er løsningen å kjøpe en mørkbrent kaffe, eller å investere i en espressobrygger.

Tabbe 5: Vi lar kaffen stå i kaffetrakteren

Mange trakter seg en liter kaffe om morgenen, og lar den stå og trekke i maskinen. Det kan være en enkel måte å hente påfyll på, men kaffen vil fort begynne å smake surt og etter hvert brent. Når kaffen blir stående på varmeplaten dannes det nemlig garvesyrer i kaffen.

Hell alltid den ferdige kaffen over på en kaffekanne eller termos. Da bevarer du den gode, aromatiske smaken. Ble du kaffetørst nå?

Start med å investere i en god kaffemaskin på jobb. Kaffeknappen har løsninger tilpasset din bedrift. Se alle kaffemaskiner her!

13:14 28 aug 2017

Drikk kaffe og lev lengre!

48O9303-150x150Enda en gang har forskning vist de positive effektene kaffe har, og at den er en viktig del av en sunn livsstil. I helgen var det en medisinsk kongress for kardiologer og der ble det presentert en ny spansk forskning som viste at personer over 45 år som drikker minst 4 kopper kaffe om dagen, har en betydelig lavere risiko for å dø tidlig i forhold til som drikker mindre eller ikke kaffe i det hele tatt. Du kan lese pressemeldingen i sin helhet her.

12:21 21 apr 2017

Espresso Martini by Matte

En av favorittene fra London Coffee Festival var Espresso Martini. Under finner dere tolkningen av denne drikken fra vår Master Barista Matte Carlson.

Ingredienser:

 • 50ml premium vodka
 • 35ml Kaluha kaffelikør
 • 1 shot (40ml) Varesina Silver Espresso (eller en annen 100% Arabica espresso)
 • Isbiter

Bland vodka, kaffelikør og en ferskbrygget espresso i en shaker sammen med isbitene og rist ordentlig. Server drinken i et martiniglass sammen med noen isbiter og pynt med kaffebønner. Håper det smaker! //Matte

En espresso martini i vårsolen fra årets kaffefestival i London.

En espresso martini i vårsolen fra årets kaffefestival i London.

11:26 17 apr 2017

London Coffee Festival 2017

London Coffee Festival er Storbritannias og en av verdens største kaffefestivaler for å presentere og markere Londons kreative og innovative kaffescene. Vi anbefaler dere å lese rapporten fra vår Master Barista som var til stede på festivalen.

Festivalen, som er den offisielle starten for UK Coffee Week, samler over 30 000 kaffenerder for å fråtse i smaker, design og nyheter innenfor kaffeverden. Som besøkende har du muligheten til å møte noen av verdens beste baristaer og se de utføre håndverket sitt. Et hundretalls utstillere tilbyr prøvesmaking av kaffe, spesial te og mengder av spennende spiselig tilbehør, alt rammet inn i en vakker setting med liveband som gir musikk til opplevelsen. Blant de fantastiske fristelsene som fantes der var det imidlertid noen ting som utmerket seg og som jeg tror vi kommer til å se mye av i fremtiden:

 • Coldbrew – Blir bare mer og mer populært og den kommer i en rekke varianter, på flaske og i bokser, håndbrygget. Både store og små aktører kommer med sine varianter, så vi får se når det begynner å blomstre opp her i Norge.
 • Spesialkaffe i Nespresso-kapsler fra mindre brennerier har nå begynt å dukke opp, noe som er gledelig, da det gir flere muligheter til å prøve spennende blandinger hjemme.
 • Melkesubstitutter har på alvor tatt seg over Atlanteren og det dukker nå opp flere varianter. Havredrikke kjenner nok flere til her hjemme, men vi har til og med mandel, kokos og soyaprodukter som alle fungerer veldig bra til å skumme til cappuccinoen eller latten.
 • Helse- og miljøtrenden fortsetter og det eksperimenteres med islatte og til og med kaffedrikker som inneholder superbær og grønne produkter til fordel for sukkeret som det reduser.

//Matte

milk_LCF Cimbali_wagon_LCF Shelf_LCF

10:18 17 feb 2017

Den Europeiske og Nordamerikanske spesialkaffeforeningene slår seg sammen.

Siden årsskiftet har Spesialkaffeforeningen i Amerika (SCAA), grunnlagt i 1982, og den Europeiske spesialkaffeforeningen (SCAE), grunnlagt i 1998, offisielt slått seg sammen som en organisasjon. Den nye organisasjonen, Speciality Coffee Association (SCA), lanserte nå i februar sin nye logo som kommer til å dukke opp i ulike sammenhenger i tiden fremover. Klikk på linken for å lese mer.

SCA_MT_With_Logotype_Stone_RGB

 

08:36 01 feb 2017

Vitenskapen bak en god kopp kaffe

deJong-ZIA-Beans_24

At kaffe er godt vet vi alle, men hva består egentlig en kopp kaffe av og hvordan påvirker den oss? Denne svært interessante artikkelen, bryter ned kaffekoppen i disse komponentene; ”Bønnen”, ”Brenningen”, ”Vannet”, ”Malingsgrad & bryggemetode” og til slutt eventuelle tilsetningsstoffer.

//Fredrik

16:35 15 jan 2017

En vekkerklokka helt etter vår smak…

BARISIEUR fra designeren Joshua Renouf er redningen for alle oss som ser på kaffe som en selvfølge på morgenen. Snooze-knappen byttes ut mot noen minutter med behagelig venting til en ferskbrygget kopp med kaffe er klar. På Joshuas hjemmeside kan du lese mer om vekkerklokken/kaffebryggeren. //Matte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13:39 23 des 2016

Lag din egen julelatte!

Nå som vi virkelig nærmer oss julen med stormskritt ønsker man gjerne å krydre drikkene sine litt sånn at de ”smaker litt jul”.

Her er et lite tips fra Kaffeknappens Master Barista Matte Carlson på hvordan du kan lage din egen latte (eller cappuccino) med julesmak.

Det er egentlig ganske enkelt, uansett om du bruker din helautomatiske espressomaskin eller gjør det manuelt. Du starter med å legge i 2 teskjeer med din egenlagede julemiks (pepperkakesmuler) i koppen før du heller i kaffe og steamet melk. Har du ikke en espressomaskin hjemme så fungerer det også med mørkebrent bryggekaffe og varm melk.

Julemiksen som vi prater om lager du enklest på følgende måte;

Smuldre favorittpepperkakene dine i en liten skål, bruk gjerne en mørtel sånn at det blir så finmalt som mulig. Tilsett litt malt ingefær og kardemomme samt sukker etter smak. Pynt gjerne med litt kanel. //Matte

Jul_latte_small

11:37 11 nov 2016

Varmende teoppskrifter

Nå som vinteren har kommet finnes det vel ingenting bedre enn å sette seg foran peisen og varme seg med noe varmt å drikke etter å ha måket ut bilen, lekt i akebakken eller bare vært ute i det fine vinterværet. Jeg vil derfor dele mine beste te-drinker, med eller uten alkohol, med dere. //Matte, Master Barista Kaffeknappen

After Eightball

 • Newby Peppermint Tea
 • 2 cl sjokoladesaus (evt. kakaolikør)
 • Varm steamet melk
 • Revet sjokolade

Fordel sjokoladesaus på innsiden av glasset mens du snur det rundt, hell deretter i sjokoladesaus (evt. Kakaolikør) i bunnen av glasset. Fyll på med varmt vann til halvveis i glasset og brygg teen i 3-4 min. Til slutt fyller du på med varm steamet melk og pynt med revet sjokolade.

 

Red is the new black

 • Bogawantalawa Rooibos Honey
 • 2 cl mandelsirup (evt. mandellikør)
 • Varm steamet melk
 • Honning
 • Vaniljestang

Hell i ca. 2 cl mandelsirup (evt. mandellikør) og en skvett med honning i et stort glass eller en stor kopp. Fyll på med varmt vann til 2/3 og brygg teen i 5-10 min. Topp med varm steamet melk og pynt med en vaniljestang.

Holy Cow

 • Newby Masala Chai Tea
 • 2 cl cognac
 • Varm steamet melk
 • Fersk revet kardemomme

Hell i 2 cl cognac i en stor tekopp. Fyll opp med varmt vann til halvveis i koppen og brygg teen i 3-4 min. Deretter fyller du opp med varm steamet melk og pynter med fersk revet kardemomme. 

Capri in a glass

 • Bogawantalawa Liquorice Lemon Delight
 • 2 cl Limoncello
 • 2 cl vann med kullsyre
 • Ferskpresset sitron
 • En sitronskive

Fyll opp et glass med varmt vann og brygg teen i 5-10 min. Hell deretter i 2 cl limoncello og ca. 2 cl vann med kullsyre, og press i litt sitronsaft. Pynt til slutt med en skive sitron.

10:17 01 jun 2016

Trendspaning, ”Nitro Coffee”

Vi har snakket om det før, og du har kanskje hørt om Nitro Coffee på nettet, men nå begynner det å dukke opp for alvor i Norge! Hva er Nitro Coffee egentlig?

Jo, Nitro Coffee er rett og slett kaldbrygget kaffe som Injiseres med nitrogen og deretter serveres fra en tappekran som en stout (en mørk ølsort). Kaldbrygget kaffe brygges sakte i kaldt vann (akkurat som det høres ut) under ca. 12-24 timer og skal ikke forveksles med iskaffe (vanlig kaffe med isbiter).

Vil du prøve Nitro Coffee kan du gå til noen av de mindre og trendy kaffebarene rundt omkring i Norge. I Oslo kan du for eksempel finne kaldbrygget nitrogenkaffe på Hendrix Ibsen. Nitro Coffee er en god og kjølende drikke som passer perfekt nå som det nærmer seg sommer!  //Matte