Barista Corner

Her deler vi våre tanker og drømmer med deg. Vi ønsker å være en inspirasjonskilde for alle som elsker kaffepausen og alt den står for. Vi byr på kunnskap, nyheter og trender – så om du vil være først med det siste, er det her du skal henge!

15:02 18 Nov 2014

Kaffeknappen Julelunsj 10 år!

Vår favorittradisjon er å invitere våre kunder på julelunsj! Denne tradisjonen har 10-års jubileum i år og i den anledningen byr vi på et lite minne fra et julekort som virkelig får oss til å smile!

 

Etter 10 spennende år er det også stas å konstatere at 6 av 8 på bildet fremdeles er glade kaffeknapper! Vår aller første julelunsj holdt vi i Nils Hansens vei. Der hadde vi kun et lite kjøkken, og inviterte derfor til lunsj fem dager på rad med 7-8 kunder av gangen. Når vi flyttet til Økernveien fikk vi bedre plass, og i tillegg til mange gjester kunne vi by på ulike foredrag. I løpet av årene der har vi hatt både presentasjon og smaking av ulike drikker som hører julen til; både kaffe, vin, wiskey og øl har stått på menyen. Og ikke minst har vi spist mye herlig julemat!

Her er et minne fra en av lunsjene våre i Økernveien:

Nå teller vi ned til vår første julelunsj i Hoffsveien! Denne gangen får vi besøk fra Daniel Nowak fra Nestle Professional. Daniel har en unik lidenskap for kaffe som vi garanterer vil smitte over på alle når han kommer for å snakke om kaffe og trender. Du kan lese om ham i en flott artikkel fra Helsingborg.com.

 

 Vi ønsker våre kunder hjertelig velkommen til årets julelunsj!

14:45 10 Nov 2014

Make cookies not war!

Endelig er pepperkakesesongen her!

Noen tenker kanskje at pepperkaker er en nordisk oppfinnelse, men pepperkakens historie går helt tilbake til 1800-tallet. Før Kristus! I Mesopotamia (dagens Irak) ble både hjulet, skriftspråket, byene, tidsregningen og pepperkakene oppfunnet.

Alle som har hatt pepperkaker i hus, vet at disse har god holdbarhet (selv husker jeg hvor godt det var å finne noen gjenglemte stjerner i kakeboksene til mor utpå sommeren engang!). Småkakene fungerte derfor utmerket godt som feltproviant for romerske krigere rundt 500 f.kr.  I følge vår pepperkakeleverandør Nyåkers, er det her utrykket «make cookies not war» ble født – uten at det ser ut til å ha hatt nevneverdig innvirkning på historien…

Pepperkakene skal ha gjort sin inntreden i Norge på 1600-tallet, men frem til det ble vanlig å ha stekeovn i huset på 1800-tallet, var pepperkaker noe man måtte kjøpe hos bakeren – med mindre du bodde på stor gård med bakerovn. Det var også på 1800-tallet man begynte å koble jul og pepperkake sammen. 

Historien har gått sin gang, og vi er stolte av å bidra til førjulsstemning på et stort antall møterom, i et ennå større antall kaffepauser og på en drøss av resepsjonsdisker. Forhåpentligvis bidrar de til god stemning og lavere skuldre. Som sagt: make cookie not war!   

Pst, ikke tenk alt for mye på at man visstnok må gå 32 runder rundt juletreet for å forbrenne 1 liten pepperkake! Det får vi bekymre oss for neste år!

 

Kilder:
http://www.nyakers.com/historia/
http://forskning.no/mat-historie-jul/2010/12/julekakenes-historie
http://www.motalleodds.org/againstallodds/factualweb/no/3.3/articles/Lopande_bandet.html
http://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/article528057.ece

09:29 05 Nov 2014

En kopp oppvarmet vin

Tomtegløgg er som en selvfølge å regne når vårt julesortiment ringes inn. Til tross for en varm høst – på godt og vondt må man kanskje si? – så begynner gradestokken å krype nedover og da er ingenting bedre enn å supplere kaffepausen med en kopp varm gløgg med rosiner og mandler.

- “Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödgat vin» og er fra begynnelsen av 1600-tallet. Glödgat betyr oppvarmet og henspiller på tilvirkningsmetoden, der en sukkertopp dyppes i cognac og antennes. Flammen smelter sukkeret som tilflyter brygget og gir den sødme.” (Wikipedia).

Det sies at det er svenske forretningsfolk som begynte å lage ferdige blandinger av vin og krydder og klistret julebilder på flaskene. Nå, ca 100 år senere bør vi vel kunne påstå at strategien var vellykket? Vi elsker ferdigblandet tomtegløgg når vi vil ha det enkelt og godt. Tilsetter du gløggmix med mandler og rosiner, og setter frem en skål med pepperkaker kommer førjulsstemningen inn i enhver kontorkrok - selv om snøen ser ut til å la vente på seg…

 

14:50 17 Okt 2014

“Vann forandrer alt”

Hvor ofte reflekterer vi over at kvaliteten på vannet vi bruker til å lage kaffe er en ekstremt avgjørende faktor for kvalitet og smak? Det samme gjelder også den varmende teen som blir bedre og bedre jo lavere gradestokken kryper. Og ikke minst: hvor høyt verdsetter vi egentlig det faktum at vi har rent, friskt og velsmakende vann rett fra kranen? På Kaffeknappens kontor – og så godt som alle andre kontorer landet rundt – kan vi når som helst hente oss et glass vann, avkjølt og gjerne tilsatt kullsyre fra et skinnende blankt tappetårn. Isbiter? Ikke noe problem!

 

Hvor ofte reflekterer vi over at ikke alle er like heldige som oss? Tilgang på rent vann er tema for årets TV-aksjon på NRK og går til Kirkens Nødhjelp.

«Tilgang til rent vann dreier seg ikke om å bli utørst, det betyr at mennesker overlever og holder seg friske. Tilgang til vann sikrer avlinger og mat til befolkningen. Kvinner og barn får muligheten til utdanning og arbeid når de ikke må bruke mange timer hver dag på å gå etter rent vann. Når turen etter vann blir kort er de også mindre utsatte for vold og seksuelle overgrep. For å styrke flere av disse positive ringvirkningene vil Kirkens Nødhjelp også sette opp latriner og gjøre andre tiltak for å bedre sanitære forhold og hygiene».  www.blimed.no

Heldigvis finnes det organisasjoner som Kirkens Nødhjelp og vi ønsker all lykke til med aksjonen søndag 19. oktober!  En annen aktør som jobber steinhardt for dette, Water Aid, besøkte Kaffeknappens Stockholmkontor for et års tid siden.  Der fikk vi bl.a. lære at kvinner i fattige land i snitt bruker 40 % av dagen sin på å skaffe vann for dagens oppgaver samt for å kunne lage mat. For hver krone man bruker på vann og sanitet i disse områdene får man fire kroner tilbake i økt produktivitet! Dette kan du lese om i vårt magasin Epicure 2014 – eller her: epicure_NO_2014_sid20-21

Vi oppfordrer alle til å støtte TV-aksjonen og Kirkens Nødhjelp! Bli med!

Foto: Kirkens Nødhjelp/TV-aksjonen 2014

15:49 24 Sep 2014

Trendspotting: Ice Cream Cone Demitasse

Alfred Coffee & Kitchen på West Hollywood Melrose Place har skapt en ny snakkis: Chocolate Dipped Ice Cream Cone Demitasse! På norsk blir dette noe sånt som sjokoladetrukket iskjeks med espresso eller macchiato. Ser rett og slett lekkert ut – så gjenstår det å se om trenden brer om seg!

Foto: dailycoffeenew.com og alfredcoffee.com

11:16 10 Sep 2014

“Useless as a chocolate teapot”

Te og sjokolade smaker fortreffelig sammen, men går det å lage en tekanne av sjokolade? Uttrykket “useless as a chocolate teapot” brukes i Storbritannia som betegnelse på noe helt ubrukelig.

The PTC i York er Nestles “Global Centre For Confectionery Research and Development”. PTC og Nestlé Master Chocolatier John Costello og hans team ble utfordret av BBC1 One Show; hvor ubrukelig er egentlig en sjokoladetekanne?

Kravet for å klare utfordringen, var at kannen måtte kunne brygge teen i to minutter for så å produsere en kopp te av perfekt kvalitet.
 
Konklusjonen finner du her.
…så nå vet du hva du skal svare om du noen gang blir anklaget for å være like ubrukelig som en sjokoladetekanne!
  

 

11:58 11 Jul 2014

Favorittkaffe

Kaffe er kaffe!
Vi våger å påstå at det er ennå mindre sant enn at ost er ost, som det sies i reklamen.

Norsk Kaffeinformasjon har tatt temperaturen på den norske befolkningen, og deres resultater viser at 80 % av oss foretrekker kaffen svart. Men hva er egentlig en svart favorittkaffe? Den du trakter hjemme på kjøkkenet hos mor og heller i koppen du har brukt siden den sommeren det var så kaldt på 80-tallet en gang? For andre vil det være en americano i skinnende hvitt porselen, på en uteservering badet i sol – kanskje i New York eller Paris.

Hvem man drikker kaffen sammen med, er også en x-faktor i ligningen for å regne ut hva en favorittkaffe er: sommerens flørt eller ferietur med familie?

Hva er din favorittkaffe? Del gjerne bilder på instagram med #favorittkaffe og #kaffeknappen.
God sommer!

 

 

12:50 10 Jul 2014

Summer in London?

London er en veldig attraktiv destinasjon på sommeren. Kort reisetid, bra shopping og et fantastisk uteliv. Har du tenkt på at London også er en fantastisk kaffeby? Mange av dem er en omvei verdt!

Hvordan lykkes med den perfekte kafferunden i London? Jo, du kan investere i boken The London Coffee Guide. Dette er ikke bare en guide til de beste kaffestedene i London, men inneholder også mye matnyttig om kaffe. Om du ikke vil slepe rundt på en bok finnes selvsagt en app du kan bruke!

God tur til London!

Les mer på http://www.londoncoffeeguide.com/Home.aspx 

 

15:10 30 Apr 2014

Baristasertifisert baristateam

Hele vårt flotte baristateam er nå sertifiserte baristaer. Både teoretiske og praktiske tester ble bestått med glans! Vi er med andre ord ennå bedre rustet til å servere våre kunder fantastiske kaffeopplevelser. Vi er veldig stolte av Einar, Stine, Paulina og Daniel!

Og som om ikke det var nok: under sist ukes store kaffefest i Drammen ble en av baristaene våre – Stine – med  på NM i Cup Tasting og gjorde det utmerket! En tidligere kaffeknapp og medlem av baristateamet stilte opp og vant en flott tredjeplass i samme gren! En skikkelig fest, med andre ord.

 

12:16 04 Apr 2014

Cronuts på Skøyen

I september 2013 skrev vi om Cronut – den store, nye trenden i USA. Hos Maschmanns Matmarked – en av våre nye naboer på Skøyen – fant vi vår første Cronut i Norge. Når du tenker at det ikke kan bli søtere eller bedre (og mer unødvendig?) enn en donut eller en croisant allerede er, så er det nettopp det det kan. Fantastisk godt!! Her kan du lese innlegget fra september.